Denna webbplats vänder sig till läkare

Sverige högt över Europasnittet för vårdinfektioner

Sverige högt över Europasnittet för vårdrelaterade infektioner

Sverige har hög förekomst av vårdrelaterade infektioner – den fjärde högsta i Europa. Det visar en ny rapport från Europeiska smittskyddsmyndigheten.

Efter stängningen i Lidköping: larm om läget på akuten i Skövde

Efter stängningen i Lidköping: larm om läget på akuten i Skövde

Ett knappt halvår efter stängningen av akuten i Lidköping larmar nu förtroendevalda på Skaraborgs sjukhus i Skövde om att stängningen fått stora konsekvenser för personalen där. »Det blir ett etiskt problem«, säger Läkarförbundets sektionsordförande Andreas Möhlendick.

Inget åtal mot Beata Oscarsson

Inget åtal mot Beata Oscarsson

Det blir inget åtal mot överläkaren Beata Oscarsson som polisanmäldes för dataintrång efter att ha sammanställt en lista över patienter som klarat livhanken tack vare numera nedlagda akuten i Lidköping. »Det var väl ett förväntat utfall«, säger hon.

WHO: Fler attacker mot sjukvården i krig

WHO: Fler attacker mot sjukvården

Antalet attacker mot sjukvårdsinrättningar i samband med konflikter har ökat kraftigt de senaste åren. Hittills i år har 362 attacker utförts och 123 människor mist livet, enligt siffror från WHO:s övervakningssystem.

Möjlig risk för stressfraktur vid metotrexatbehandling

Möjlig risk för stressfraktur finns vid behandling med metotrexat

Ett antal publicerade fall av stressfrakturer av typiskt utseende antyder att det kan finnas en ökad risk för stressfrakturer hos patienter med metotrexatbehandling.

Köp från hög chefs bolag kan bryta mot upphandlingsregler

Miljonköp från hög chefs egna bolag kan bryta mot upphandlingslag

Region Uppsala kan ha brutit mot upphandlingsreglerna när de under mer än tio års tid köpt in ett patientsäkerhetssystem från ett bolag ägt av en hög chef på sjukhuset, rapporterar P4 Uppland. Redan för flera år sedan ska dessutom en regionjurist ha avrått från en direktupphandling av företaget.

Så höjde vi kunskapen om smärtbehandling på barnakuten

Så höjde vi kunskapen om smärta på våra barnakutmottagningar

Vi introducerade ett nytt smärt- och procedur-pm på barnakutmottagningarna vid Skånes universitetssjukhus för att förbättra upptäckten av smärta och utöka möjligheterna att starta behandling innan läkaren är på plats, skriver Stéphanie Lameri och Jorge Sotoca Fernandez.

Dyster bild av arbetet med våldsutsatta i en ny rapport från Ivo

Dyster bild av sjukvårdens arbete med våldsutsatta i ny Ivo-rapport

Det finns allvarliga brister i både hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer, enligt en ny rapport från Ivo. Myndigheten flaggar för att insatserna riskerar att vara otillräckliga och missa målet – och i tre granskade fall har barn och kvinnor dött av det våld de utsatts för.

Klart: Ylva Sandström ny ordförande för Svenska distriktsläkarföreningen

Ylva Sandström ny ordförande för DLF – Marina Tuutma slutar

Ylva Sandström har valts till ny ordförande för Svenska distriktsläkarföreningen (DLF). »Jag har fått ett fackligt återfall«, sa hon när hon presenterades som ny ordförande på DLF:s fullmäktigemöte i Läkarförbundets lokaler fredagen den 3 maj.

Utredning: Så ska dubbeljobb med hälsodata undvikas

Utredning: Så ska dubbeljobb med hälsodata mellan aktörer undvikas

Problemen att dela hälsodata mellan olika aktörer är välkända. Att komma till rätta med det kräver exempelvis gemensamma standarder. Och för det behövs mer statlig styrning, kommer en ny statlig utredning fram till.

Han vägrade dissekera djur av etiska skäl – kan inte fortsätta utbildningen

Han vägrade dissekera djur av etiska skäl – portas från studierna

Som vegan vill inte läkarstudenten Jasper Forfang Righard dissekera lamm under utbildningen. Nu har han portats från läkarprogrammet i Lund, men vägrar ge upp sin yrkesdröm. »Jag måste stå upp för det jag tycker är rätt. De värderingar som har gjort att jag är vegan är desamma som gör att jag vill bli läkare.« (3 kommentarer)

Minna Johansson utsågs till »Årets allmänläkarvän«

Utsågs till »Årets allmänläkarvän«

Hon beskrivs som en allmänmedicinsk förebild. Minna Johansson, specialist i allmänmedicin och forskare vid Göteborgs universitet, utsågs till »Årets allmänläkarvän« när Svenska distriktsläkarföreningen (DLF) sammanträdde för årets fullmäktigemöte. (1 kommentar)

Läkare sågar nytt AI-verktyg i Kronoberg: »Övertro på teknik«

Läkare sågar nya AI-verktyget för journalföring: »Övertro på teknik«

Region Kronobergs AI-verktyg för taligenkänning kritiseras från läkarhåll för att ha stora brister. »Det finns en övertro på att tekniska lösningar kan ersätta personal och man har en tendens att sjösätta de här systemen innan de är riktigt färdigutvecklade«, säger Sjukhusläkarnas lokala ordförande Edvard Lekås. (2 kommentarer)

Nu kommer de första nationella riktlinjerna för ätstörningsvården

Första nationella riktlinjerna för vård vid ätstörningar klara

Socialstyrelsen presenterar för första gången nationella riktlinjer för vård vid ätstörningar. Budskapet är bland annat att fler personer med en ätstörning behöver få tillgång till fler behandlingsalternativ, anpassade till den specifika ätstörningen.

Sofia Rydgren Stale: »Allvarligt övertramp om regeln missbrukas«

»Ett allvarligt övertramp om skyddsarbetsregeln missbrukas«

Läkarförbundet delar Vårdförbundets uppfattning om att reglerna kring skyddsarbete inte får missbrukas. Ordförande Sofia Rydgren Stale säger att det är ett allvarligt övertramp om så sker och att även Läkarförbundet i så fall kommer att agera.

Folkhälsomyndigheten: Utredning om vattkoppsvaccin »snart klar«

Utredning om gratis vattkoppsvaccin »snart klar«

Folkhälsomyndighetens utredning om huruvida vaccination mot vattkoppor ska införas i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn har blivit en riktig långbänk. Men nu räknar myndigheten med att snart sätta ned foten i frågan.

SKR: Lag har frigjort 700 vårdplatser

Lag har frigjort 700 vårdplatser

Sedan lagen från 2018 om samverkan kring utskrivningsklara patienter, har cirka 700 vårdplatser frigjorts. Det är 300 färre än motsvarande undersökning för ett par år sedan, visar siffror från Sveriges Kommuner och regioner.

Flera överväger att lämna läkaryrket

Flera överväger att lämna läkaryrket

I en enkät från Läkarförbundet svarade majoriteten att de var oroliga att besparingarna skulle slå mot möjligheten att rekrytera och behålla personal. Var fjärde svarande har övervägt att lämna yrket.